Het Creatieve Proces Achter Jack de Teckel: Een portret in de Maak
Welkom bij "The Making of Jack de Teckel" - een kijkje achter de schermen van het creatieve proces achter het portret van Jack, de charmante teckel. 
In dit blog deel ik het verhaal van hoe dit portret tot stand kwam, van het selecteren van de perfecte foto tot het verfijnen van elk detail. Laat je inspireren door het verhaal van Jack.

Het kiezen van de juiste foto

Elk portret begint met de juiste inspiratie, Ik moet "iets" zien in de foto, en voor Jack de Teckel was dat niet anders. Het met het maken van een foto van Jack. 
Ik had al heel veel foto's genomen, maar had nog niet "DE" foto. 
Ik was bezig om de instellingen op een nieuwe camera uit te zoeken, en dat duurde even. 
Hij werd het een beetje zat, en dat was goed te zien aan z’n uitdrukking. 
Hilarisch natuurlijk, maar dat was wel gelijk de leukste foto en de laatste, want hij wilde niet meer.


Het Opzetten van het Portret:

Vervolgens begin ik met het uitprinten op A4 formaat van de foto. Dit gebruik ik als handleiding om het portret op te zetten. 
Daarna gebruik ik eigenlijk alleen m’n laptop of computer omdat ik zo het beeld kan vergroten als er iets niet duidelijk is. Dat is gelijk ook wel een valkuil omdat je dan soms juist te groot bezig bent en dan kloppen de dingen niet meer. Daarom is het belangrijk steeds weer afstand te nemen van je werk. 
Deze foto is niet echt heel scherp, ik was nog bezig met het uitpluizen van de gebruiksaanwijzing van het nieuwe fototoestel. Maar ik heb zoveel foto’s van Jack en hij zit voor het merendeel naast me als ik aan het tekenen of schilderen ben, dat ik wel weet hoe z’n vacht in elkaar zit. 
Huwelijk

Het Beginnen bij de Ogen:


Maar ook met dit portret ben ik met de ogen begonnen. Het is zo makkelijk om daar een foutje te maken. Als de pupil niet klopt, of het lichtje in de ogen, dan kan je wel stoppen.

Daarna ga ik rond de ogen verder. En dan naar het linker oor. Eerst de donkere delen, daarna de wat lichtere delen. Ik heb een A4-tje geplastificeerd, dat leg ik over de tekening heen als ik bezig ben zodat ik daar m’n hand op kan laten rusten. Zo blijft m’n papier schoon. 

Dan langzaam door naar z’n snuit.
Daarna het haar bovenop z’n koppie en rondom z’n linker oog en zo door naar z’n linker oortje. Afstand nemen

Hoewel digitale technologieën zoals laptops en computers handig kunnen zijn voor het vergroten van het beeld, is het belangrijk om regelmatig afstand te nemen en het werk vanuit verschillende hoeken te bekijken. Dit helpt om eventuele fouten op te sporen

Het Verfijnen van de Details:


Dan die neus. Tja, die neus, dat is altijd puzzelen. Er zitten groeven, donkere delen, haartjes, en glimpunten. Altijd goed kijken.
Daarna heb ik de snor even overgeslagen. Ik had meer zin in z’n pootje. Door aan dit pootje te werken, spaar ik ook de snor uit. 
Door de snor uit te sparen, maak ik het me wat makkelijker om daarna met de snor verder te gaan.

Dan het andere pootje ook erbij…
De nageltjes met glimpunten duidelijk aangeven.
En nu weer verder met de snor!
Beetje grof invullen, wat kleur erbij en daarna verfijnen.


Het Laatste Perfectioneren:


Dan op het laatst de hele tekening nalopen. De donkere delen donkerder maken, de juiste kleuren wat beter aanbrengen, en dan……… is het portret klaar.


Naarmate het portret vorderde, werden steeds meer details toegevoegd en verfijnd. Van de vacht van Jack tot zijn schattige snuit en expressieve ogen, elk deel van het portret kreeg aandacht. Door gebruik te maken van verschillende technieken en potloden werd het karakter van Jack vastgelegd. 


Een vraag aan jou:
Bedankt voor je interesse. Welk gedeelte van de blog spreekt jou het meeste aan? Gaat het vooral om portretten van honden, of het maakproces? Ik hoor het graag. 

p.s. Wil je een berichtje krijgen als er weer een nieuw portret bij is gekomen? 
Of als ik ergens een expositie heb? 
Meld je dan even aan voor de nieuwsbrief op de homepage.

p.p.s. wist je dat je ook wenskaarten of eeprint kunt bestellen op A4 of A3 formaat? 
 

0 Comments

Leave a Comment